4 Haziran 2011 Cumartesi

YABAN MERSİNİ ( Vaccinium myrtillus )

YABAN MERSİNİ ( Vaccinium myrtillus )
yabanmersini YABAN MERSİNİ ( Vaccinium myrtillus )
Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen ılıman iklime adapte olmuş üzümsü meyve türüdür. Türkiye de Doğu Karadeniz bölgesinin rakımca yüksek olan fundalık ve ormanlıkta doğal olarak yetişmektedir. Yaban Mersinin de bulunan etken maddeler; proteinler, yağlar,su, karbonhidratlar, A vitamini, C vitamini,potasyum, magnezyum,kalsiyum bulunur.Likapa, Ligarba, Çalıçileği, Kaskanaka, Çera (Çela), Morsivit, Mahabak, Mesi, Çalı Çiçeği, Cırtlık Çileği, Köpek Üzümü, Ayı Üzümü, Çay Üzümü, Çoban Üzümü olarak isimlendirilen Mavi Altın (blue gold) olarak nitelendirilmektedir. Sağlık meyvesi olarak tanınmaktadır. Antioksidan özelliği çok fazla olan bir bitkidir.
YABAN MERSİNİ’NİN FAYDALARI
Göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, karasu (Glokom)
Şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati),
Gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici
 Kılcal damar çatlamalarını önleyici ve tavuk karası (retinitis pigmentos) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı
Kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser önleyici
Kan şekerini düşürücü, iltihaplanma, kolajenin (collagen) stabilize edilmesi
Pıhtılaşmanın azaltılması, damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve antioksidan etki
Varis, basur (hemoroid) ‘e karşı iyileştirici.
KULLANILIŞI
Taze meyve olarak tüketilebilir. Meyve suyu şekline getirilip tüketilebilir. Reçel ve marmelat olarak tüketilebilir. Yaban Mersininin yaprakları ve meyveleri çay olarak beraber ve ya ayrı ayrı tüketilebilir. Dondurma karışımlarının içinde kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder