ISIRGAN OTU ( Urtica )
Isırgan otu; Ilıman bölgelerde rahatlıkla yetişen Isırgan Otunun bir çok türü vardır, ülkemizde beş türü bulunmaktadır. Mayıs-Ağustos aylarında çiçek açan yıllık veya çok yıllık otsu bitki türüdür. Isırgan Otu; bir metre kadar boylanabilen üzeri yakıcı tüylerle kaplı, gövdesi dik bir bitkidir. Erkek ve dişi çiçekler bir arada bulunur. Isırgan otu çevre şartlarından etkilenen ve etkilendiği şartlara göre farkolojik özellik yapı oluşturabilen bir bitkidir. Isırganın büyük ya da küçük yapıda olması onun faydalı veya faydasız olduğunu göstermez. Isırgan otu; yetişdiği toprağın kimyasal yapısından, nem oranından ve tuz dengesinden çok çabuk etkilenir.
ISIRGAN OTU’ NUN FAYDALARI
Akciğer kanserini tedavi edici özelliği vardır.
Şeker hastalığına karşı kullanılır.
Romatizma ve siyatik ağrılarına karşı kullanılır.
Egzama ve sinirsel kökenli cilt rahatsızlıklarında kullanılır.
Kan temizleyici ve vöcuttaki iltihabı kurutucu özelliğe sahiptir.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Alerjiye karşı direnç arttıcı olarak kullanılır.
Saçlara canlılık ve parlaklık verir.
Saçlardaki kepeğe karşı kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ
Isırgan Otu; Taze ve kurutularak kullanıbilir. Taze olarak kullanımı; bazı bölgelerde ısırgan otu ıspanak gibi pişirlerek tüketilir. Kurutulmuş ısırganın çay olarak kullanımı; bir su bardağı kaynamış suyun içerisinde 10 – 15 dk demlendirilir. Çay olarak günde iki üç kez taze olarak hazırlanıp tüketilebilir. Isırganın lapa olarak kullanımı, kurutulmuş ısırgan yapraklarından bir tutam alınız ve çok az suda haşlayarak lapa haline getiriniz,ılındıkdan sonra temiz bir tülbente sarınız ve sorunlu bölgeye uygulayınız yaklaşık 15- 20 dk bekletiniz.Sonuç alana kadar bu şekilde kullanmaya devam ediniz. Isırganın saçlar için kullanımı, kurutulmuş ısırgan otu kullancaksanız bir avuç ( yaklaşık on gram ) otu bir litre suda 4-5 dk kaynatınız. Saçlarınızı bu su ile saçalrınızı yıkayınız ve 20-30 dk bekledikten sonra temiz su ile durulayınız.
UYARILAR
Kan şekeri düşük olanlar ve ani kan şekeri düşüşü ( Hipoglisemi ) sorunu yaşayanlar ısırgan otu kullanmamadır.
Radyoterapi ve Kemoterapi almış olan veya almaya devam eden hastalar ısırgan otu kullanmamalıdır.
Osteoporoz ( kemik erimesi ) şikayeti olanlar ısırgan otu kullanmamalıdır.
Menopoz dönemindeki bayanlar ısırgan otundan uzak durmalıdır. ( östrojen hormonunu etkileyerek sıkıntılarınızı arttırabilir.
Trombozitleri yüksek olan hastalar kullanmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler taze ısırgandan uzak durmalıdır.
Beyin embolisi geçirmiş kişiler ısırgan otu kullanmamalıdır.
İdrar söktürücü özelliğinden dolayı vücuttaki elektrolit dengesini bozabilir.
Alerjik reaksiyona neden olabilir.
Isırgan çay olarakda fazla tüketilmemelidir.
Her şeye rağmen ısırgan otunu kullanmak isteyen kişiler mutlaka bir doktora danışıp gerekli görülen testleri yaptırmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder