4 Haziran 2011 Cumartesi

FESLEĞEN ( Ocimum basilicum )

FESLEĞEN ( Ocimum basilicum )
feslegen 150x150 FESLEĞEN ( Ocimum basilicum )
FESLEĞEN’ NİN FAYDALARI
Mideyi yatıştırıcı ve ferahlatıcı etkisi vardır.
Sindirim kolaylaştırarak hazımsızlığı önler.
İdrar arttırıcı ve gaz söktürücüdür.
Baş ağrısı ve baş dönmesine karşı kullanılır.
Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır.
Öksürük kesici özelliği vardır.
Cildi rahatlatır ve sivilcelere karşı kullanılır.
Arı sokmalarında faydalıdır.
Sivrisinek ve birçok haşaratı uzaklaştırmak için kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ
Yemeklerde ve salatalarda taze ve kuru olarak kullanılır. Belirli bir ölçüsü yoktur fakat aroma yönünden çok baskın bir tada sahip olduğu için ölçülü kullanılmalıdır. Tıbbı amaçla kullanılacaksa eğer; bir bardak kaynamış suyun içine bir tutam ( 5-10 gr ) taze fesleğen eklenir. 10-15 demlendirilir asla kaynatılmaz. Bu karışım günde iki defa içilebilir. Cildi sakinleştirmek ve sivilce için kullanılacaksa eğer bir tutam taze fesleğen ezilerek suyu çıkarılır ( birkaç damla su eklenebilir ) çıkan su cilde ve sivilce üzerine sürülür. 20 dk bekletildikten sonra ılık su ile cilt temizlenir.
FESLEĞEN SOSU( pesto sos ) HAZIRLANIŞI
Bir su bardağı taze fesleğen
2 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber

Mikser kabına sarımsak ve zeytinyağını koyunuz ve karıştırınız. Fesleğenleri, tuzu ve karabiberi bu karışımın  içine ilave ediniz ve tekrar karıştırınız. Fesleğen sosu hazır.
Kolay ve pratik olan tarifi bu şekildedir. Bazı pesto sos tariflerinde dolmalık fıstık, ceviz, permesan peynir de kullanılmaktadır. Eğer evinizde varsa sizde birer yemek kaşığı ekleyebiliriniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder