ANASON ( Pimpinella anisum )
Anayurdu Doğu Akdeniz olan Anason ülkemizde Ege Bölgesinde ve Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Bitki boyu 30 – 70 cm arasında değişir, gövde; dik, silindir biçiminde içi boş çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir. Bitkinin yaprakları; uzun saplı oval ya akalp şeklindedir. Çiçekleri, birleşik şemsiyeler şeklindedir. Meyveleri; küçük, üzeri tüylü ve yeşilimsi sarı renktedir. Anasonun tohumunda sabit ve uçucu yağlar, nişasta ve yapışkan bitki sıvısı bulunur.Uçucu yağlar, anetol ve estragol adlı maddeler ve bazı aldehitleri içerir. Anason ülkemizde genellikle Rakı yapımında ve pastacılıkta kullanılır.
ANASON’ NUN FAYDALARI
Mide – bagırsak gazlarının giderilmesinde yardımcı
İştahsızlığa karşı kullanılır, tiksintiyi ortadan kaldırır, kusmayı engeller
İdrar arttırıcı
Adet kanamalarını düzene sokmaya yardımcı
Anne sütünü arttıcı
Sinirleri yatıştırıcı
Migren ağrılarını hafifletmeye yardımcı
Uyku verir ve beyin yorgunluğunu gidermede etkili
Cinsel arzuyu arttırır
Astım, bronşit ve nefes darlığında rahatlatıcı özelliği vardır
KULLANIM ŞEKLİ
Anasonun tohumları kullanılır. Bir tatlı kaşığı anason tohumu bir bardak kaynamış suyun içerisinde 10 dk demlendirilir. Günde 2 – 3 bardak içilebilir. Sindirim sistemi için kullanacaklar yemeklerden önce kullanabilirler.
Bebeklerde kullanımı; bir çay kaşığı anason tohumu bir çay bardağı kayanamış suyun içerisine ilave edilir 10 dk demlendirten sonra soğuması beklenir hazırlanan sudan bebeğe bir – iki yavaş yavaş damla içirilir. Bebeklerde gaz atılımını kolaylaştırır,rahatlatır ve uyku verir.
NOT: Hamileler ve adet kanaması olanlar kullanmamalıdır. Bilinen bir yan etkisi yoktur ama tavsiye edilen miktarın üzerine çıkılmamalıdır. Fazla miktarda kullanıldığı zaman mide bulantısı ve sersemlik yapabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder