4 Haziran 2011 Cumartesi

KAPARİ ( Capparis spinoza )

KAPARİ ( Capparis spinoza )
kapari1 KAPARİ ( Capparis spinoza )
Kedi Tırnağı, Gebre, Gebere, Geber Otu, Gavur Bostanı, Yumuk, Bubu, Kepekçiçek, Beri Keperi, İt kavunu, Hint Hıyarı, İt Kavunu, Yılan Kabağı, Karga Kavunu, Kepek Çiçek, Buga  gibi isimleri de vardır. Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hakim olduğu batı Anadolu illeri başta olmak üzere,orta Anadolu,doğu Karadeniz ve güney doğu illerinde doğal olarak yetişir.Çok yıllık,derin köklü,yayılıcı bir bitkidir.Çalımsı yapıda dik ve yatık olarak büyür ve dikenlidir..Su istemeyn arsız bir bitkidir.Karpuz seklinde meyveleri vardır. Meyvelerinin içinde kahve rengi tohumları vardır.Gebere otunun her şeyi çok faydalıdır.Dal uçları, tomurcukları, meyveleri gıda sektöründe; sertleşmiş dalları, yaprakları, kökleri de ilaç, boya, kozmetik sanayide kullanılıyor.Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein bulunur.
KAPARİ’NİN FAYDALARI
            Cinsel gücü artırıcıdır.
            Kabızlığı giderici ve idrar söktürücüdür.
            Balgam söktürücü
            Ağrı kesici etkisi vardır.
            Solucan düşürücüdür.
            Romatizma, felç, gut hastalığında şifalıdır.
            Kanın temizlenmesinde ve kansızlık gidericidir.
            Tümör tedavisinde kullanılır.
            Adet düzenleyici ve adet sancılarında etkilidir.
            Dalak büyümesinde önleyici
            Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici
            Kalça rahatsızlıklarında.
            Diş ağrılarında
            Basur tedavisinde.
           
KULLANIM SEKLİ
            1:Merkezi sinir sisteminde kullanılışı; Kaparı karpuzundan sabah aksam ac karnına tüketilmek üzere haftada 1 kg. Kapari salamurasından sabah aksam aç karnıa tüketilmek üzere 1 kg kullanılır. Çay olarak ise günde 3 kez aç karnına alınır
            KAPARI CAYI:6 su bardağı kadar suya 1 tatlı kaşığı atılır 5 dk demlendikten sonra içilir.
            UYARI: 1 : Kortizonlu ilaç tedavisi sırasında alınmamalıdır.
            2: Kan hastalıklarında kapari kullanımı; Kapari reçeli ve marmelatı şeklinde sabah aksam 2-3 tatlı kaşığı yenir. Ancak şeker hastaları bu şekilde kullanmaz.
            3: Böbrek taşında kullanımı; Çay ve ya karpuzu kullanılır. Karpuzundan günde bir küçük kavanoz, çayından ise günde 3 kez aç karnına 3 fincan içilir.
            4: Gut hastalığında kullanımı ise; Reçel olarak gunde2-3tatlı kaşığı, cay olarak 3 fincan aç karnına.
            5: Mide, bağırsak, basur, kabızlık için kullanım şekli; Kapari salamurasını, karpuz salamurasını aç karnına istenilen kadar tüketilebilir.
            Çay olarak da günde 3 kez 3 fincan içilir.
            UYARI: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur ancak faydalı olduğu kadar zehirli bir bitki olduğundan dolayı kapsül veya reçel, salamura gibi hazır ürünler tercih edilmelidir. Kapari turşusunun besin değeri o kadar yüksek değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder