20 Kasım 2010 Cumartesi

Ne Neye Etken Mineraller

KROM NELERDE BULUNUR?: Et, buğday ekmeği, hububatlar ve baharat. FAYDALARI: Gıdalardan aldığımız enerji miktarını etkiliyor. RİSKLERİ: Bilinmiyor. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 10 mg.
MANGANEZ NELERDE BULUNUR?: Ekmek, fındık, tahıl, bazı yeşil sebzeler ve çay. FAYDALARI: Vücuttaki enzimlerin harekete geçmesine yardımcı oluyor. RİSKLERİ: Uzun süre fazla dozda alınırsa sinir tahribatı, yorgunluk ve depresyon. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Sağlıklı yetişkinler için 4 mg, yaşlılar için 0.5 mg.
FOSFOR NELERDE BULUNUR?: Kırmızı et, mandıra ürünleri, balık, kümes hayvanları, ekmek, pirinç ve yulaf. FAYDALARI: Kemik ve dişlerin güçlenmesi. RİSKLERİ: İshal ve karın ağrısı, uzun süreli yüksek dozda alımında kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalması (kırıkları kolaylaştırır). GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 250 mg.
ÇİNKO NELERDE BULUNUR?: Et, kabuklu deniz mahsülleri, süt, peynir, ekmek, tahıl ürünleri. FAYDALARI: Yeni hücre ve enzim oluşumu; karbohidrat, yağ ve proteinin işlenmesi; yaraların iyileşmesi. RİSKLERİ: Anemi, kemik zayıflaması. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 25 mg.
KALSİYUM NELERDE BULUNUR?: Süt, peynir ve diğer mandıra ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi ürünleri, fındık, ekmek, sardalye. FAYDALARI: Kemik ve dişlerin güçlenmesi, kas büzülmelerinin düzenlenmesi, kanın pıhtılaşması, tansiyonu düşürmesi, kolon ve meme kanserine karşı koruması. RİSKLERİ: Karın ağrısı ve ishal. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1,500 mg.
DEMİR NELERDE BULUNUR?: Madensuyu, karaciğer, et, fasulye, fındık, kuru meyveler, tahıllar, kuvvetlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, soya fasulyesi unu, koyu yeşil yapraklı sebzeler. FAYDALARI: Oksijeni vücutta dolaştıran alyuvarların oluşumuna yardımcı olur. RİSKLERİ: Kabızlık, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 17 mg.
NİKEL NELERDE BULUNUR?: Mercimek, yulaf ve fındık. FAYDALARI: Alyuvarlar oluşumuna ve demirin emilimine yardımcı olur. RİSKLERİ: Nikel alerjisi olanlarda deri döküntüsüne neden olabilir. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Nikele alerjisi olanlar bu haplardan almamalılar.
BİYOTİN NELERDE BULUNUR?: Böbrek, karaciğer, yumurta, karışık kuru meyve. FAYDALARI: Vücudun gıdayı enerjiye dönüştürmesi. RİSKLERİ: Bilinmiyor GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.9 mg.
BOR NELERDE BULUNUR?: Yeşil sebzeler, meyve ve fındık. FAYDALARI: Vücudun glukoz, yağ, östrojen ve mineralleri kullanmasını sağlar. RİSKLERİ: Sperm verimini düşürebilir. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 6 mg.
KOBALT NELERDE BULUNUR?: Balık, fındık, brokoli, ıspanak ve tahıl. FAYDALARI: B12 vitaminine destek. RİSKLERİ: Uzun süre yüksek doz kalbi etkileyebilir ve sperm verimini azaltabilir. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1.4 mg.
BAKIR NELERDE BULUNUR?: Fındık, kabuklu deniz mahsulleri ve sakatatlar. FAYDALARI: Çocuk ve beyin gelişimi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kemiklerin güçlenmesi, alyuvar ve akyuvar oluşumu. RİSKLERİ: Mide ağrısı, akciğer ve böbreklerde tahribat. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg.
FOLİK ASİT NELERDE BULUNUR?: Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, bezelye, portakal, nohut, kahverengi pirinç, ve muz. FAYDALARI: Sağlıklı alyuvar oluşumu, nöral yollardaki bozuklukları azaltması. RİSKLERİ: Sinir sisteminde harabiyet, yaşlılarda B12 emilimini zorlaştırması. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg.
İYOT NELERDE BULUNUR?: Tuzlu su balıkları, kabuklu deniz mahsülleri, tahıl, hububat, süt. FAYDALARI: Hücreleri sağlıklı tutması. RİSKLERİ: Tiroid bezlerine etki, kilo alımı. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.5 mg.
MAGNEZYUM NELERDE BULUNUR?: Ispanak, fındık, ekmek, balık, et ve mandıra ürünleri. FAYDALARI: Kemiklerin güçlenmesi. RİSKLERİ: İshal. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 400 mg.
MOLİBDENUM NELERDE BULUNUR?: Bezelye, brokoli, ıspanak, karnabahar, fındık, yulaf. FAYDALARI: Genleri üretip onaran enzimlerin harekete geçmesine yardımcı olur. RİSKLERİ: Eklemlerde ağrı. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Bol çeşitli ve dengeli diyetlerde alınması yeterli.
PANTOTENİK ASİT NELERDE BULUNUR?: Bütün et ve sebzeler. Özellikle tavuk, sığır eti, patates, lapa, domates, karaciğer, yumurta, brokoli, kahverengi pirinç, buğday ekmeği. FAYDALARI: Vücuttaki enerjinin serbest kalmasına yardımcı olur. RİSKLERİ: Bilinmiyor GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 200 mg.
POTASYUM NELERDE BULUNUR?: Meyve, sebze, bakliyat, fındık, süt, balık, ekmek, kabuklu deniz mahsulleri, sığır eti, tavuk, hindi, karaciğer. FAYDALARI: Vücuttaki gıdaların dengesini kontrol eder ve tansiyonu düşürür. RİSKLERİ: Karın ağrısı, mide bulantısı ve ishale neden olabilir. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Almaması gereken yaşlılar dışında 3,700 mg.
RIBOFLAVİN NELERDE BULUNUR?: Süt, yumurta, güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, pirinç, mantar. FAYDALARI: Cilt, göz, sinir sistemi ve mukoza zarının sağlıklı kalması, steroid ile alyuvar üretimi. RİSKLERİ: Bilinmiyor: GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 40 mg.
SELENYUM NELERDE BULUNUR?: Brezilya cevizi, ekmek, balık, et ve yumurta. FAYDALARI: Hücreleri korur. RİSKLERİ: Saç ve cilt dökülmesi, tırnak düşmesi, hissizlik, kasılma ve felç. GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.35 mg.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder