26 Kasım 2010 Cuma

hangi hastalığa hangi bitki iyi gelir – şifalı bitkiler

AĞIZ YARALARI
1- Sirke ile gargara yapabilirsiniz.. 1′er çorba kaşığı böğürtlen yaprağı, hünnap , mercimek ve sinirli yaprağını kaynatın.Elde edilen su ılıdığında gargara yapın.
2- Kuru üzüm. anason ve balı eşit miktarlarda karıştırarak ezin ağız yaralarının üstüne sürün.
3- Kuru üzüm suyu, baldıran suyu, kitre suyu, gül suyu aynı oranda karıştırılır. Ağızda tutulur ve bol gargara yapılır.
4- Bol kekik çiğneyin. Sirke ve susam yağı karışımı ile ağızda gargara yapın.
5- Çocuk çiviti de ağız yaralarına iyi gelmektedir.
AĞIZ KOKULARI
1- Mideden kaynaklanan bir koku ise bal ve rendelenmiş hindistan cevizi macun yapılarak yutulur. Bu mide kaynaklı kokuyu durduracaktır.
2- Aşağıdaki malzeme her birinden 1′er çorba kaşığı ölçekle karıştırılıp gül suyuyla sıvılaştırılıp haplar yapılır. Her gün yutulur. Hindistancevizi rendesi. tarçın. turunç kabuğu. öd ağacı tozu. tarçın. kakule. ve bir çimdik miski.
AĞRILAR İÇİN
1- Zeytinyağıyla portakal kabukları 15 gün güneşte bir şişe içinde bekletilir. Bu hafif sarımtrak yağla ağrıyan yer ovulur.
2- Tuzsuz tereyağı (iki çorba kaşığı) içine bir çay kaşığı karabiber ve iki diş sarımsak atılır. 2 bardak su ilavesiyle kaynatılır. Su üstüne çıkan yağla ağrıyan vücut bölgesi ovuşturulur.
3- “Susam yağı. günlük yağı. Udi hindi yağı. defne yağı ve sedef çiçeği yağı” hepsinden aynı ölçekte alınıp karıştırılır. Ağrıyan bölge ısıtılmış bir bezle iyice sıcaklaştırıldıktan sonra bu karışımla kuvvetlice masaj yapılır.
4- Ağrı. ishal ağrısıysa veya göz ağrısıysa zencefil ve havlıcan kaynatılıp biraz şeker katılarak içilir. Papatya çayı da ağrıyı sakinleştirecektir.
5- Gaz ağrısı için dereotu tohumlarım kaynatıp suyunu için. Bebeklere 1-2 çay kaşığı verilebilir.
ALERJİ İÇİN
1- Şahtere otu kaynatılıp sabah akşam l’er su bardağı içilir. Bu reaksiyon gösteren organı sakinleştirir.
2- Acı yonga ve Ravend çini birer çorba kaşığı karıştırılıp kaynatılır. Sabah akşam birer bardak içilir.
3- Kaşınan bölgeye oğul otunu haşlayıp ezerek koyun. Kaşıntı geçecektir.
AKCİĞER RAHATSIZLIKLARI
1- “Isırgan otu tohumu. Karabiber. mürsafi. bal ve hardal” eşit miktarda karıştırılır ve bu tozlar balla hap haline getirilir. Bir çorba kaşığı büyüklüğünde sabah ve akşam yutulur.
2- Keten tohumu. Çemen. Burçak. Pamuk tohumu. ve meyan balı. birer su bardağı her birinden karıştırılıp bademyağı ilavesiyle krem haline getirilir ve sabah-akşam birer kaşık yutulur.
ARPACIK
Gözde arpacık çıktığında günde 4 kez. bir sarımsağın ucunu kesip üstüne sürün. 1-2 günde geçecektir. Astım için Sabah ve akşam aç karnına bıldırcın yumurtası çiğ tüketilir. Tedaviye 6 ay devam edilir.
ATEŞ DÜŞÜRMEK İÇİN
(Ateş hastalık belirtisi ve vücut tepkisidir. Düşürülmeye çalışılmadan önce her hastalıkta önerdiğimiz gibi önce hekime danışmalı. Onun önerdiği çözüme ek olarak şifalı bitkilerden yararlanmalısınız.)
1- Kınaya sirke katılarak macun yapılır ve ayak tabanına sürülürse vücut ısısı düşer.
2- Akasya çiçeği. yaprakları ve dalları kaynatılır baş bununla yıkanır. Ateş düşer.
3- Arpa ve papatya kaynatılır 1 bardak içilir.
4- Aspirin ve kolonya karıştırılıp vücut ovulur.
5- Sirkeye batırılmış bezler alın. bilek ve ayak altlarına konur.
AYAK AĞRISI
1- Üzerlik tohumu kaynatılır. içine sirke ilave edilerek ağrılı yer ovulur.
2- 50′şer gram zeytinyağı. kafur. amonyak l bardak ispirtoyla karıştırılır. Ağrıyan yere bununla masaj yapılır.
3- Udülkahr kökü toz haline getirilip suda pişirilir. Su bitmeye yakınken içine biraz zeytinyağı konur ve su bitene kadar kaynatılır. Yağ bir şişeye alınıp ağrıyan bacakları ovmak üzere serin bir yerde saklanır.
ADET KANAMASI ÇOKLUĞU
1- Kişniş ve nane kaynatıp içilir.
2- Mersin ağacı tohumu 100 gr. Kişniş 50 gr. Sığırdili otu 20 gr. Sumak 50 gr. Bu malzeme 1 lt şu içinde kaynatılır. Şeker konur ve soğuk olarak içilir.
3- Kereviz ve maydanoz beraberce kaynatılır. Çıkan su buzdolabında 24 saat bekletilip. aç karınla birer bardak içilir. (3 gün boyunca)
ADET KANAMASINI SÖKTÜREN BİTKİLER
1- 2 baş kereviz. 4 çorba kaşığı hindiba. 1 çorba kaşığı çemen ve 3 çorba kaşığı anason kaynatılır. Buzdolabında 4-5 saat bekletilir. 1 hafta 1′er bardak içilir.
2- 30′ar gram kereviz tohumu. hindiba tohumu. ısırgan tohumu ve çemen; 60 gr kuru üzüm. 1 kuru incir. 9 gr anason ve 9 gr Udihindi 1/2 bardak suyla kaynatılır. (Maddelerden sert olanlarım havanda toz haline getirip katınız) Boza kıvamına gelince şeker katarak 1 çay bardağı içilir.
ADET SANCISI
Tuzsuz tereyağına 1 çorba kaşığı bal ve aynı miktarda çemen katıp macun haline getirin. Adetten önce 1 kaşık yutun. Sancılar hafifleyecektir. Bademcik iltihabı Adaçayıyla bol gargara yapın.
BAĞIRSAK GAZLARI
1- Yemeklerden sonra 1 mercimek büyüklüğünde sarısabır yutulur.
2- Anason ve papatya kaynatılıp bir bardak içilir.
3- Keten tohumlarım kaynatıp süzün. suyundan 1 bardak için.
4- Bebekler için rezene. çay gibi demlenir ve 1-2 çay kaşığı meme emdikten sonra verilir.
BAĞIRSAK KURDU İÇİN
1- Defne ve pelin kaynatıp aç karına birer bardak içilirse bağırsak kurtlarım düşürür.
2- Eğreltiotu da kaynatılıp sabahları aç karma içilebilir.
3- Yarım kg nohuda üstünü örtecek kadar sirke konur. 24 saat bekletilir.Sabah aç karına bir kısmı yenir. bir kısmının lapasının üzerine oturulur.
4- Sabah aç karına ve akşam yatmadan 1 avuç taze kabak çekirdeği yenir. (Bağırsak kurtları. düşerken karın ağrısı ve mide bulantısına sebep olabilirler.)
BAĞIRSAK İLTİHABI
1- 10 gr günlük 50 gr kuru üzümle yenir.
2- Kına ve tuzsuz tereyağı macun yapılıp birer
kaşık yutulur.
3- Keten tohumu. balla karıştırılıp yemeklerden önce iki kaşık yutulur.
BALGAM SÖKTÜRMEK İÇİN
1- Meyankökü ve incir kaynatılıp içilir.
2- Baharlı tere tohumu veya otu yenir.
3- Bala tuz katılıp yenirse balgamı kurutur.
BASUR KANAMASI
1- Ardıç yağı basur memelerinin üzerine pamukla sürülür.
2- 10 gr şap. 10 gr sarısabır. 10 gr kafur toz halinde temiz gazlı bezle basur üzerine konur.
3- Sarısabır. günlük. narçiçeği. ikikardeşkanı eşit miktarda toz halinde karıştırıp basur üzerine konur.
4- Çöreotu. anason. cevzüttıb eşit miktarda toz haline getirilerek karıştırılır. 15 gr balmumu biraz suyla bir kapta eritilir. Karışıma ilave edilir. Nişastayla hap haline getirilip aç karına içilir.
5- öküz ödü ve kına macun yapılıp basura pamukla konur.
6- Defne çiçeğinin yapraklarım ıhlamur gibi kaynatıp için. Aç karnına günde 3 kez tekrar edin. 15 gün sürdürün. basurunuz geçecektir.
BAŞ AĞRILARI
1- Miyen kökü. Udihindi. Mercanköşk eşit miktarda karıştırılıp toz haline getirilir. 1 lt susamyağına katılıp 1/4 kalana kadar kaynatılır. Bu yağla. şakaklar ve boyun kökü ovulur.
2- 2 gr anason 15 gr mesteki 100 gr saf bal 60 gr mercanköşk Toz haline getirilip macun yapılır. 2 leblebi büyüklüğünde yutulur.
BAŞ DÖNMESİ
1- Şahtere ve karabaş suyu elde edilip bol bol içilir.
2- Arpa suyu. gül şerbeti. Haşhaş suyu. limon suyu ve demirhindi suyu eşit miktarda karıştırılır. Her gün l bardak içilir.
3- Kuru nane çayım 3 öğün yemeklerden sonra için.
BEL AĞRISI
Günlük Havhcan ve zencefilden 10′ar gram. 30 gr çam fıstığı. ve 200 gr bal. Hepsi toz haline gelene dek ezilip macun yapılır. Her gün 2 leblebi büyüklüğünde yutulur.
Bel soğukluğu 750 gr bala 450 gr turp tohumunu karıştırıp günde 1 çorba kaşığı yutun.
BİT İÇİN
1- 1 dolu çorba kaşığı karabiberi 1 bardak sirkeyle kaynatın. Boza kıvamına gelince soğusun. Saça bolca surun. Başı eşarpla sarın 1/2 gün bekleyin ılık suyla yıkayın. tarak kullanmadan kurutun. (Bu karışım ince saçlara zarar verebilir)
2- Saça bol vazelin sürün. 6 saat bekleyip ılık suyla yıkayın.
3- Saçları gazyağıyla ıslatıp. ince bir tarakla sirkeleri temizleyin.
4- Saçları boyayın. Saç boyasındaki amonyak bit ve sirkeleri öldürecektir. (Bit için kafurulu karışımlar kullanmayın)
BOĞMACA İÇİN
1- Meyankökü ve adaçayı kaynatılıp içilir.
2- Papatya. ıhlamur nane kaynatılıp bol içilir.
BÖBREK AĞRILARI
Böbrek sancısına en iyi gelen ilaçlardan biri kaynatılmış tarçın suyudur. ama Böbrek tıkanıklığına da nohudun kaynatılıp suyunun içilmesi gerekir. Böbrek sancısına elma yağı da iyi gelir.
Böbrekleri çalıştıran bir başka gıdada lahana. soğan ve kepek lapasıdır. Bunların hepsini haşlayıp. lapasını dayanabileceğiniz sıcaklıkta (tülbent arasında) organın üstüne koyun. En az 1.5 saat tütün. Her uygulamaya yeni terkip hazırlayın.
Böbreklerinizden rahatsızsanız. tuzlu ve füme balık. konserve balık et. kuruyemiş. tereyağı. bisküvi. kuru bakliyat ve maden suyu. limonata gibi besinlerden kaçınmalısınız.
BÖBREK İLTİHABI
1- 10 gr Keten tohumu. 3 gr kitre. 5 gr nişasta l bardak suya atılan 2 çorba kaşığı bala ilave edilip içilir.
2- Kavun ve karpuz çekirdeği böbrek iltihabını yenmenize yardımcı olacaktır.
BÖBREK TAŞI
1- Karanfil külü. karpuz çekirdeği külü. nohut külü. kereviz suyu ve turp suyu karıştırılır ve sıcak suyla bol içilir.
2- Kereviz suyu devamlı içilir.
3- Koyun sütü. keten tohumu gül veya menekşeyle karıştırılıp içilir.
4- Öğlen ve akşam aç karına yoğurdun suyunu için. Taşların parçalanıp atılmasına yardımcı olur. Bu işleme en az 3 ay devam edin.
BRONŞİT
1- Şalgam suyunu balla için.
2- Meyan kökü. papatya kaynatılıp içilir.
3- Hardal tozu balla karıştırılıp macun yapılır. Yemek sonraları 1′er kaşık yutulur.
BURUN KANAMASI
Söğüt yaprağı. üzüm yaprağı. Mersin yaprağı. Ayva yaprağı. Gül suyu. kaynatılıp lapa yapılır soğuk olarak alma konur.
BURUN TIKANIKLIĞI
1- Papatya kaynatılarak buharı buruna çekilir.
2- İçme suyuna 1 bardağa 1 tatlı kaşığı tuz konup kaynatılır. Soğuyunca buruna 3′er damla damlatılır.
3- 1 çay bardağı beyaz ispirtoya. 1′er kaşık nane ve kekik atın bir limonu içine sıkın. 1 gün bekletin. Tülbentle süzüp burun deliklerine 3′er damla damlatın.
CİLT LEKELERİ
Bal ve nisadır karıştırılıp lekeli yerlere günaşırı sürülür. Ilık suyla yıkanır.
ÇARPINTI SAYISI
1- Oğul otu ve ayva çiçeğinden birer tutam 2 su bardağı suda kaynatılır. Su yarı yarıya azaldığında. soğutulup içilir.
2- Ekşi elma suyu çıkarılır balla kaynatılır yarı yarıya azalınca şişeye konur. Şurup gibi içilir.
DAMAR SERTLİĞİ İÇİN
1- Bir ölçü kekikle dört ölçü hünnap birlikte kaynatılır. Günde l bardak içilir. 3 ay devam edilir.
2- Karabaşotu kaynatılıp içilir.
3- Nohut. rezene. acıbadem. anason eşit miktarda alınıp kaynatılıp bol bol içilir.
4- Ayrık otu kökü. rezene tohumu. baldıran. anason. sümbül. kereviz tohumu. kuru üzüm. hepsi kaynatılıp her gün bir bardak içmeye 3 ay devam edilir.
DİŞ AĞRISI
Diş etrafına karanfil yağı sürülür.
DİŞ APSESİ
Kına ve tereyağı merhem yapılıp apseye konur.
DİŞ ETLERİ KANAMASI
5 gr karabiber birer tutam Narçiçeği. pelit tozu mazı tozuyla karıştırılır. Balla merhem haline getirilip parmak uçlarıyla diş etlerine masaj yapılır.
DUDAK ÇATLAMASINA KARŞI
1- Beyaz balmumu ve gül yağı karıştırılıp eritilir. Dudaklara sürülür.
2- Susam yağı da iyi bir koruyucudur.
ERGENLİK SİVİLCESİ
Sirke. şap. nar kabuğu suda kaynatıp sivilce
ler bununla silinir.
FISTÜL
10 gr sinameki. 1 kaşık şeker. 4 gr sakız ve 1 çimdik günlük dövülerek toz haline getirilir. Sabah aç karma 1 çay kaşığı yutulur.
GASTRİT
1- 10 gr keten tohumu toz yapılıp. yemekten yarım saat önce bir bardak sütle içilir.
2- Kantaron çiçeği kaynatılıp yemeklerden önce içilir.
GRİP
1- 1 limonu kıyarak bir tutam ıhlamurla karıştırın. 2 su bardağı suda kaynatın. Sık sık için.
2- Üç su bardağı hoşafı. tarçın. karanfil. karabiber ve limon kabukları atıp kaynatın ve için.
3- 1 portakalın suyunu sıkıp. 1 taşım kaynatın. İçine 1 çorba kaşığı bal ve l tablet aspirin atın. Sıcak için.
GUATR
1- Baharlı tere tohumu çok şekerli olarak yenir. Bu guatrı eritir.
2- Nane ve papatya birer tutam kaynatılır içilir.
GUT HASTALIĞI
Adaçayı. papatya ve atkuyruğu bitkileri bu. ürik asit çoğalması sonucu ortaya çıkan hastalığın iyileştirilmesinde en etkin bitkilerdir. Bu bitkiler kaynatılıp suyu içilir. Papatya yağıyla ağrılı bölgenin ovulması hastalığa iyi gelir.
HALSİZLİK
Kaynatılmış et suyuna bal ve sirke ilave edilip aç karnına içilir.
HAMİLE KALMAK İÇİN
10 gr pelin. 5 gr Narçiçeği. 5 gr mazı. 2.5 gr soğan tohumu. 2.5 gr kilermeni. toz haline getirilir balla macun yapılır 2 leblebi büyüklüğünde her gün yutulur.
HAZIMSIZLIK İÇİN
1- ikişer tutam menekşe çiçeği. karanfil. Keraviya. birer tutam andız kökü. kakule. meşteki. bir çimdik tarçın 300 gr şeker toz haline getirilip gül suyuyla macun yapılır. 1 leblebi büyüklüğünde yemek sonrası yutulur.
2- Her birinden birer tutam karıştırarak fesleğen. adaçayı. papatya ve anasondan çay yapın. Yemek sonralarında 1′er bardak için. Her gün taze demleyip tüketin.
HUSYE ŞİŞMESİNE
5 gr üzerlik tohumu. 7 gr pekmezle içilirse şişler iner.
İSHAL İÇİN
1- 1 çorba kaşığı kuru kahve 1/2 limon suyuyla kanştırılıp aç karma yutulur.
2- Mazı toz yapılır. yemekten sonra suyla içilir.
3- Hindistan cevizi. 1 kaşık zencefil. 1 çay kaşığı şap. 1 yumurta akı. 1 çorba kaşığı taze kahve macun yapılıp yutulur.
İDRAR ZORLUĞU
1- 12 gr hıyar çekirdeği 1 gr kahveyle aç karma yutulur.
2- Havuç tohumu. şalgam tohumu. turp tohumu ve lahana tohumu eşit miktarda karıştırılıp şekerle içilir.
İDRAR YANMASI
Peynir suyu içmek. idrar yanmasını giderir.
İDRAR SÖKTÜRMEK İÇİN
Bir çorba kaşığı mısır tanesi. 1 tutam karahindiba yaprak ve kökü. 1 tutam süpürge çiçeği. 1 tutam ayrıkotu kökü. 1 tutam dağ çileği kökü. 1 tutam yapışkanotu. 1 tutam atkuyruğu bitkisini karıştırın. Bu karışımın yarısına 2 lt su ilave edin. Kaynasın. Üstünü örtüp. dibe çökmesini bekleyin. Süzün. Yemeklerden uzak saatlerde aç karına iki bardak için.
İKTİDARSIZLIK İÇİN
Yarım kg balın içine 4 tutam Darülfülfül. 4 tutam zencefil toz haline getirilir. 20 adet yumurta sarısı da pişirilerek. bala katılır. Katı hale gelince. günde 3 kez yemeklerden önce ve sonra 1 çorba kaşığı yutulur. (Soğuk yerde saklanmalıdır.)
İŞTAH AÇICI OTLAR
1- Zeytin. nane. karabiber. karanfil. havlıcan. sirke. soğan. sarımsak iştah açıcı bitkilerdir. ister çiğnenir. ister çay gibi demlenir.
2- Mayalı hamur. kekik otu. nane ve hardal çorba yapılarak içilir.
3- Andız kökü kaynatılıp içilir.
KABIZLIK
1- Kaynatılmış bir incir sirke içine konur. Suyundan içilir. incir yenir.
2- Sinameki çay gibi kaynatılıp şekerli içilir.
3- Sabah 1 kuru kayısı yenip üstüne ılık bir bardak su içilir.
4- Sabah aç karina rafine edilmemiş zeytinyağı (l çay bardağı) içilir.
5- Gece yatmadan yerfıstığı yiyip. ılık su için.
6- Bir bardak süte l tatlı kaşığı keten tohumu atıp için.
KALP RAHATSIZLIĞI
1- Oğulotu kaynatılıp içilir. Limon suyuyla da karıştırılarak içilebilir. (3 ay süreyle devam edilir)
2- Aşağıdaki otların taze olanlarının suyu çıkarılarak. kuru olanları kaynatılarak içilirse kalp rahatsızlıklarına iyi gelir: Sığırdili otu. Amber. Safran. Oğulotu. Turunç yaprağı. Andız kökü. Misk. İpek. Karanfil. Kakule. Kişniş.
3- 1 avuç kuru bademi ve biraz kekiği toz haline getirin. 2 bardak kaynamış süt ve l bardak suya toz bademi atın. Toz şekerle tatlandırıp her gün için.
KAN YAPICI YÖNTEMLER
1- Kuruüzüm karabiberle yenir.
2- Et suyu balla karıştırılıp içilir.
3- Üzüm pekmezini. inek sütü ve bademle karıştırıp için.
4- Bulgur pilavı hoşafla yenir.
5- Kara mercimek ve tahin yenir.
KARACİĞER YORGUNLUĞU
1- 10′ar gram kasıkotu çiçeği. akdelen yaprağı. meyankökü yaprağı. biberiye yaprağı 20′şer gram enginar yaprağı. yoğurtotu çiçeği. karahindiba kökü. aynısefa çiçeği karıştırılır. Karışımdan 4 çorba kaşığı alınıp üzerine 4 bardak su katılır. Kaynatılır. 15 dakika dinlendirilip her öğünden önce l bardak içilir.
2- Enginar mükemmel bir karaciğer dinlendiricidir.
3- 1 tutam Ravend çini. 2 tutam koyun otu. 2 tutam rezene. 2 tutam pelin. 3 tutam hindiba tohumu. l tutam kereviz tohumu. havanda dövülüp 200 gr kuru. üzümle karıştırılıp macun yapılır. Her gün l ceviz büyüklüğünde yutulur.
4- 3-4 lahana yaprağı. 3 tane soğanı ve 1/2 kepek ekmeğini üstünü örtecek kadar su koyun. 10 dak. kaynatın. Lapa haline gelmiş bu kıvamlı pelteyi tülbent arasında sıcak olarak tam karaciğerin üzerine koyun. En az 1.5 saat kalsın. Lapayı her seferinde taze yapın.
5- Birer tutam kasıkotu çiçeği. meyankökü. biberiye yaprağı. akdeken yaprağı. 2′şer tutam enginar yaprağı. yoğurtotu çiçeği. karahindiba kökü. aynısefa çiçeğim karıştırın. Karışımın tamamından 1 su bardağı kadar alın. 4 bardak suyla kaynatın. Üstünü örtüp dinlendirin ve her öğünden önce 1 bardak için.
KARIN AĞRISI
2′şer gram kimyon. defne otu. anason ve papatya toz haline getirilip suyla bir kaşık içilir.
KELLİK İÇİN
Kuruüzüm ve sarısabırı suda kaynatın. Saçı traş edin. Bu merhemi şurup 6 saat bekleyin. işlemi 3 kez tekrarlayın.
KIZAMIK
250 gr mercimek 2.5 bardak suda kaynatılıp içilirse kızamığın kolay çıkmasına yardım eder.
KOLİT
1- Kolitin en iyi ilacı kepekli ekmektir.
2- Mercanköşk. kediotu. güzelavrat otu. servi yaprakları kaynatılıp içilir.
3- Kına. çiçektozuyla karıştırılır yenir.
4- Kına. kavrulmuş fındık. pekmez karıştırılıp yenir.
5- Sarısabır dövülür. yarışı kadar sakızla karıştırılır.
6- Nar kabuğu. haşhaş. mazı. mürsafi. aynı oranda alınıp toz haline getirilip balla karıştırılır. 1 kaşık yutulur.
KURDEŞEN
1- Hindiba şerbeti Sahdere şerbeti Peynir suyu karıştırılıp bol içilir.
2- Ravend. karahelile ve koruk şerbeti peynir suyuyla içilir.
(Horlamaya karşı) KÜÇÜK DİL
Küçük dilin kaslannın zayıflaması horlamanın sebeplerindendir.
Aşağıda. bu kasların kuvvetlenmesi için iki ayrı öneri bulacaksınız:
1- Bir tutam sinirli yaprak Bir tutam mersin yaprağı Bir tutam mazı Bir tutam kekik. 1 bardak sirke hepsi kaynatılır. Günde bir kaç kez gargara yapılır.
2- 5 gr şap. 5 gr nisadır. Ham mazı. toz haline getirilip küçük dile pamuklu çubuk yardımıyla sürülür.
MİDE AĞRISI
Günlük. Anason. Mesleki. Çöreotu. hepsinden birer tutam dövülerek tozları balla macun yapılır yemeklerden önce 1 kaşık alınır.
MİDE BULANTISI
Limon ve kekik suyu karıştırılıp içilir.
MİDE BOZUKLUĞU-MİDE GAZLARI
Elma. limon ve nane sularına Mersin yaprağı kaynatılıp suyu ilave edilir. Bu karışımın hepsi koyulaşıncaya kadar kaynatılıp içine amber katılır. Temiz bir kavanoza konur. Günde 1 kez yemek ten önce 1 kaşık içilir.
MİDE YANMASI
1- Mide yanması varsa 1 tatlı kaşığı çöreotunu çiğneyin. yavaş yavaş yutun. Sancı geçecektir.
2- Sıcak limonata mide gazını. asitleri giderir. sindirimi kolaylaştırır. Şeker yerine bal kullanın.
3- Patlamış yağsız mısır yiyin.
4- Keten tohumu. Mürsafı. şeker kaynatılıp içilir.
MİDE ÜLSERİ
1- Haşlanmış patatesleri kabuklarıyla iyice ezin. üzerine zeytinyağı koyun. Bu karışımı yemeklerden önce iki kaşık yiyin.
2- Pirinç suyu. nar suyu. ayva hoşafı. kereviz suyu da mide ülserinin en iyi ilaçlarıdır.
3- Marketlerde satılan küçük beyaz mantarlar. ülsere faydalı pratik bitkilerdir. Sancı başladığında. üzerindeki kabuğu soyduktan sonra 3-5 beyaz mantarı çok iyi çiğneyerek yutun. Yemeklerden önce de bu işlemi yapabilirsiniz.
MİDE ŞİŞKİNLİĞİ
1- Zeytinyağından 1 ölçek. limon suyundan 2 ölçek karıştırıp her sabah için.
2- Yemekten sonra nane çayı için
3- Demirhindi. Semizotu ve kabak suları şişkinliği alır. Bol içilmelidir.
MİDE EKŞİMESİ
Bir bardak az şekerli suya 1 kahve kaşığı karbonat atın ve köpürürken için.
MİDE İLTİHABI
Sakız havanda toz haline getirilir. keten tohumu kaynatılıp içine karıştırılır. içilir.
MİGREN
1- Ense. alın ve şakaklara buzlu havlu konur.
2- Anason. Misk. Gülkurusu. Sinameki. Safran. Karanfil ve Mürsafiden birer tutam alınıp toz haline getirilir. Saf balla macun yapılır. l’er çay kaşığı yutulur.
NASIR
1- Kuru soğan etle pişirilir. Zeytinyağı katılarak iyice ezilir ve nasırın üzerinde 24 saat tutulur.
2- Kuru inciri 4′e bölün. 1 bölümünün üstüne 1 çay kaşığı kına koyup 3 gün nasır üzerinde sarih tütün.
3- Domatesteki asit yapıda nasırı yumuşatır. Nasırın üstüne 1/2 domatesi sarın.
NEFES DARALMASI (ASTIM)
1- 100 gram çemen ve yarım kilo inciri 1 tencere suya atın. içine saydığımız bu bitkileri; kimyon. anason. çöreotu. kişniş. hardaldan birer tutam ilave edip lapa haline gelene kadar kaynatan. 1 su bardağı sirke katıp. soğumaya bırakın. Aç karnına sabah veya akşam 1 kaşık yutun.
2- Bal ve oğulotu karıştırılıp içilir.
3- Ravend çini. sinameki ve meslekiden 2′şer tutam. Rezene. Tarçın ve anasondan 1′er tutam karıştırılıp toz haline getirilir. her gün 1 çay kaşığı yutulur. (acı tadı rahatsızlık verirse toza 1 çay bardağı pudra şekeri katabilirsiniz.)
4- Nefes darlığı sırasında tabanlar ve avuçlar hardalla ovulursa kriz önlenir. 5- Zeytinyağında bekletilmiş incir yiyin sık sık.
NEFRİT İÇİN
Tıbbi tedavi sürdürülürken buna ek olarak aşağıdaki terkipleri yapabilirsiniz:
1- Ayrık otu. kiraz çöpü ve Maydanozdan birer avuç kaynatan günde 1 bardak için.
2- Kereviz. mısır püskülü. arpayı kaynatıp için.
3- Karabaşotu ve papatya kaynatılıp içilir.
NEZLE
1- Portakalı sıkın. suyunu ısıtan içine 1 aspirin ve biraz bal katın. Sıcak için. Üst solunum yollarıyla ilgili rahatsızlıklara da birebir gelecektir.
2- Burnunuza sık sık tuzlu su çekip. temizleyin.
SİGARA ÖKSÜRÜĞÜ
1- Kekiği suda kaynatan. Süzüp. bal katın. Bir şişeye koyun. sabah ve akşam aç karma iki çorba kaşığı için.
2- Zencefil ve bal karıştırılıp yenir.
KURU ÖKSÜRÜK
1- Servi kozalağı kaynatılıp içilirse kuru öksürüğü keser.
2- 1 karaturpu üç bardak üzüm hoşafı veya 3 bardak şekerli suyla pelte gibi olana dek kaynatın. Günde 3-4 kez 1 çorba kaşığı yiyin.
3- 1 tutam baldıran otu. 1 tutam gelincik çiçeği. 10 gr meyankökü. 30 gr çekirdeksiz üzüm. 15 tane hünnap. 10 gr susam tohumu. 15 gr fındık kabuğu. 15 gr haşhaş kabuğu. Bu malzeme 2 bardak suyla kaynatılır. Nöbet şekeriyle tatlandırılıp öksürük şurubu yapılır.
ÖKSÜRÜK HAPI
12 gr meyan balı. 12 gr mürsafi. 3 gr amber. 6 gr afyon. 12 gr nişasta. 12 gr Zama-i arabi. Tüm malzeme toz haline getirilir. gülsuyuyla macuni aştırılıp fındık büyüklüğünde haplar yapılır. günde 3 öğün yutulur. (2′şer tane)
ÖKSÜRÜK ŞURUBU
1.5 gr mürsafi 2 çorba kaşığı şekerle kaynatılır. Gece yatmadan l kaşık içilir.
PARMAK ŞİŞMESİ (DOLAMA)
20′şer gr sarısabır. nar çiçeği. mazı v
e günlük suyla lapa yapılıp parmağa sarılır. 2 saat tutulur.
PROSTAT BÜYÜMESİ
1- Bol bol kabak çekirdeği yenir.
2- Arpa ve nohut kaynatılıp günde 3 kez içilir.
3- Ayrık kökü. maydanoz ve papatya 10′ar gram alınıp kaynatılır. bol bol içilir.
4- Hazenbal ve kereviz ayrı ayrı kaynatılıp suları alınır. ikisinden de 1′er bardak üst üste içilir. En geç 1 ay içinde prostatın probleminin yok olduğu söyleniyor.
ROMATİZMA
1- 10 gr halıcan ve 10 gr zencefil 1/2 it suda kaynatılıp şeker konup içilir. Üstüne şamfıstığı yenir.
2- Sarımsak yağı (50 gr) ve 15′er gram hardal ve karabiber 150 gr tereyağına katılıp hepsi suyla kaynatılır. Soğuyunca yüzeydeki yağla ağrıyan mafsal ovulur.
3- Defne toz haline getirilir. zeytinyağında bekletilip ağrıyan yer bununla ovulur.
4- Hardal. kına ve zeytinyağı lapa haline getirilip ayak tabanına konur.
5- Çöreotu sabah-akşam bal veya yoğurtla yenir.
SAÇ BEYAZLANMASI
20′şer gram Helile. Darufülfül. Zencefil ve helile macun yapılıp her gün 1 kaşık yutulur.
SAÇ DÖKÜLMESİ :
Biberiye yaprağı. şimşir yaprağı 20′şer gram. 50′şer gram dulavratotu bitkisi kökü. ısırgan otu yaprağı ve kekik yaprağı. Hepsi 4 bardak suyla kaynatılır. Bu suyla akşam saç derişme masaj yapılır.
SAÇ DÖKÜLMESİ ve KEPEK İÇİN
15′er gram Sarısabır. katran köpüğü. Mesleki 12 gr gül. 9 gr Mahmude toz yapılır. 1 bardak hindiba suyuyla karıştırılıp macun yapılır ve 1 çay kaşığı her gün yutulur.
SAÇKIRAN
1- Vazelin ve sarısabır merhem yapılıp günde 3-4 kez sürülür.
2- Sarımsak tırnakla bölünür (bıçakla kesilmez) tuza batırılıp saçkıran olan yere sürtülür. (Bu işlem yapılmadan saçkıran olan yer sivri bir tahta çubukla kızartılır.)
SAÇLARA GÜÇ VERMEK İÇİN
100 gr kınaya 30 gr kişniş. susam yaprağı turp suyu ve mersin yaprağı suyu katılır. Boza kıvamındaki bu malzeme akşam saça sürülüp yatılır. Sabah hatmi kökü kaynatılır ve bunun suyuyla baş yıkanır. (ayda 1 kez)
SAÇ UZAMASI İÇİN
1- Susam yağı saç diplerine sürülüp masaj yapılır. Hafif bir şampuanla yıkanmadan önce 2-3 saat. baş bir eşarpla örtülür.
2- Üzüm asması suyuyla saçlar yıkanır.
SAFRA KESESİ TAŞI
1- Bir hafta boyunca sabahları aç karına 1 çay bardağı halis zeytinyağı içilir.
2- Şalgam tohumu. bir turpun içine konur. Hamurun içinde fırında pişirilir. Her gün 1 adet yenirse kumları düşürür.
3- Çınar kabuğu kaynatılıp içilir.
SAFRA SALGISINI DENGELEMEK İÇİN
1- Kuru üzüm ve demirhindi birlikte kaynatılıp içilir.
2- Ketentohumu suyla kaynatılıp bal katılıp yenir.
SARA HASTALIĞI
1- Hindiba suyu ve şahtere suyu bol bol içilir.
2- Adasoğanı suyu. Defne tohumu ve şakayık kökü bal ilave edilerek her gün kaşık kaşık yutulur.
3- Sara krizi tuttuğunda bir soğan ikiye bölünür ve saralının burnuna tutulur. Krizi önler.
4- Bir çorba kaşığı pekmeze bir çimdik özerlik atılır. Kaynatılır. Sabahları aç karnına içilir.
SARILIK
1- Her gün Rezene ve anason çaylarından öğünlerle birlikte l çay bardağı içilir.
2- Lavanta. biberiye. kekik. nane karıştırılıp kaynatılır. Bu sudan her gün bir kaç bardak içilir.
3- Kereviz suyu ve enginar da. sarılıkta yorgun düşen karaciğere yardımcı olur.
4- Her gün yağlı pirinç çorbası ve birer çay bardağı hindiba suyu. kereviz suyu ve serkencebin (bal ve sirkeyle yapılan şerbet) içilir. Bunlar safrakesesindeki öd suyunun akışını düzenler ve bünyenin yorulmasını önler.
5- Kereviz tohumu (3-5 gr). kereviz suyu ya da siyah nohut suyuyla içilir. Rezene suyuna da kereviz tohumu atılıp içilebilir.
SEDEF HASTALIĞI
Doktorunuz sedef teşhisi koyduysa diet programımızdan ekşi gıdaları atmanızı söyleyecektir. Onun önerdiği tedavi şeklinin yanı sıra. bitkilerle de tedavisine destek olabileceğiniz iki terkip öneriyoruz:
1- Aşağıdaki bitkiler toz haline getirilir ve 2 lt suda kaynatılır. Tenceredeki suyun 3/2′si buharlaştığında. yoğunluğu artmış bu sıvıya bal ilave edin ve hastalığınız iyileşme sinyali verene kadar her gün bir tatlı kaşığı yutun. İlk hafta bir tatlı kaşığı olan dozu. ikinci hafta 1 çay kaşığına düşürün. Sedef çiçeği: 5 gr Udihindi: 5 gr Kırmızı gül yaprakları: 5 gr papatya: 30 gr Kekik: 30 gr Kereviz tohumu: 30 gr Çöreotu: 60 gr
2- Yarım litre suya 100 gr şahtere atıp kaynatın. Hastalığın iyileşme belirtileri başlayana kadar devam edin.
3- Udihindi ve ravend çini toz yapılıp vazelinle karıştırılır. Bu merhem yaralı yere sürülür.
SES KISIKLIĞI
1- Bir çorba kaşığı böğürtlen yaprağını iki bardak suda kaynatın. 1 dilim limon ve 1 tatlı kaşığı bal koyup sıcak için. Günde 3-4 kez içilirse 2-3 gün içinde ses açılacaktır.
2- Lahana yapraklarım kaynatıp suyunu alın. İçine biraz kuru üzüm veya incir atın. şeker ilave edin. Reçel kıvamına gelecek bu kıvamlı yiyeceği her öğün bir kaşık tüketin.
3- Bir bardak süte 1/2 bardak su ve 1çorba kaşığı nişasta karıştırılır. Şeker atılır. Kısık ateşte kaynatılır. Sıcak içilir.
4- Havuz haşlanıp ezilir. Üzerine pudra şekeri. ceviz rendesi. yerfıstığı ezmesi karıştırılır. Karamela gibi yenir.
5- Rafadan yumurtayı sıcak için.
SİNÜZİT
Soğuk suyla yüzünüzü yıkamaktan kaçının. Rüzgârda kalmayın ve ıslak kafayla dolaşmayın. Bu önlemlerin yanı sıra doktorunuzun önerilerine sıkı sıkıya uyun ve tedaviyi aşağıdaki terkiple destekleyin:
1 bardak suyla 1 tatlı kaşığı keten tohumu atıp kaynatın. Terkibi devamlı karıştırarak lapa haline gelip yapışkan bir hal alıncaya kadar kaynatın. El büyüklüğünde bir pamuk Üzerine sıcak sıcak bu lapayı koyup sinüzitli bölgeye cilde lapa değecek şekilde kapatın. 1 gece öyle yatın. Sabah pamuğu atıp. yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Cildiniz! kremleyin. On gün bu işleme devam edin.
SİNİR BOZUKLUĞU
1- Çam fıstığı. bal. kuru üzüm sabahları yenir.
2- Sakinleştirici ve dinlendirici çay içilerek uykuya yatılır. (Rezene çayı. papatya çayı)
SİROZ
1- Bir gün kereviz. bir gün rezene suyu içilir.
2- Dereotu ve turp suyu bal ilave edilip içilir.
3- Rezene. Anason. Papatya. Pelin. Ayrıkotu. kimyon. Hindiba. bağ sarmaşığı ve kereviz tohumundan her birinden 1 tatlı kaşığı 2 lt suda hafif ateşte kaynatılır. Dibine çökmesi beklenir. Süzülüp bir sürahiye alınır sabahları aç karına içilir.
SİYATİK
1- Zencefil ve Havlıcan 1 lt suda birer tutam atılıp kaynatılır. şeker ilavesiyle içilir. Üzerine Şam fıstığı yenir.
2- Acı kavun sıkılıp suyuyla siyatikli yer ovulur.
SİĞİL İLACI
1- incir ağacının dalı kırılıp içinden çıkan beyaz sıvı siğil üzerine sürülür. 1 hafta devam edilir. (tene değdirmeyiniz)
2- 3-4 tane söğüt yaprağı iyice dövülüp üzerine biraz sirke konur. Siğillere sürülür.
ŞİŞKİNLİK
1- Vücudun şişkinlik hallerinde tuz tüketimi azaltılır ve lahana yaprakları üzüm suyuyla haşlanır. içine az sirke konup şiş bacaklara lapa halinde bağlanır.
2- Şişmiş yere ıspanak haşlanıp konur.
3- Ayaklarınız şişerse 20 gr Darulfülfülü 100 gr bala karıştırın ve yatmadan 1 kaşık için.
ŞEKER HASTALARI İÇİN
Şeker hastalığı . diyabet hastalığı
1- Kantaron otu kaynatılıp. bir cam kapta dolaba konur. Sabahları 1 bardak içilir. diyabet
2- Toz haline getirilmiş mahlep. günde 1 çorba kaşığı içilir. şeker
3- Böğürtlen kökü kaynatılıp suyu içilir.
4- Kekik ve tarçın kaynatılıp içilir.
5- Şeker hastalığında karaciğer ve pankreasın yükünü hafifletmek gerektiğinden. hasta nişastalı gıdalar tüketmemelidir. Kabak. yeşil fasulye. maydanoz. tere gibi potasyum açısından zengin besinlere yönlendirilmelidir.
ŞİŞMANLAMAK İÇİN
1- Tereyağı. tahin. pekmez. fındık karışımlı kurabiyeler yenir öğün aralarında. Üzerine ılık süt içilir.
2- Fındık ezmesi ve hindistan cevizi rendesi karıştırılarak yenir.
3- İncir ve anason beraber yenir. 40 gün devam edilirse şişmanlatır.
4- Ekmekle bal birlikte yenir.
5- Çitlenbik tohumları yutulur.
Önemli uyarı : Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Bilmeniz gereken nokta kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, buradaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder