17 Aralık 2010 Cuma

PROSTAT

Prostat kanseri, bir erkegin prostat bezesindeki hücrelerin anormal derecede büyümesi demektir.
Prostat bezesi, erkekteki üreme sisteminin parçalarından biridir. Genel olarak ufak bir şeftali büyüklügünde ve ovaldir.
Erkegin mesanesi ile penisi arasında yer alır.
İdrarin mesaneden alınıp, vücut dışına atılmasını saglayan, boşaltım sisteminin en son kanalında yer alır.
salgıladığı bir sıvı, spermlerin hareket edecegi akintinin hareketliligini saglar.
Prostat kanseri, Amerikan erkekleri arasında en çok tanı koyulmuş kanser türüdür.
Genelde yavaş ilerler. Prostat kanseri olan erkekler, genelde bu kanser onları öldürmeden zaten başka sebeplerden ölüyorlar.
Buna ragmen yine de istatistik olarak en çok ölüme sebebiyet veren kanser türlerinden biri de prostat kanseridir.

Nasıl Oluşur?
Prostat kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Çalışmalar prostat kanserini riskini arttıran nedenler üzerine sonuçlar vermektedir.
Yaşlanma: Yaşlanmaya baglı olan risk erkeklerde en büyük risktir.
Genelde 45 yaş ve altı erkeklerde nadiren görülür. Yaşlandıkça risk artar, genelde 65 yaşından sonra prostat kanseri sıkça görülmeye başlanır.
Kalıtım: Eger bir erkegin babası veya erkek kardeşi daha önceden prostat kanserine yakalanmışsa o erkegin kalıtımsal nedenlerden dolayı riski daha fazladır.
Beslenme: Yapılan çalışmalar kırmızı eti çok tüketen erkeklerin daha fazla prostat kanserine yakalandıgını gösteriyor.
Ancak meyve ve sebzeye beslenmelerinde agırlık veren erkeklerde bu risk daha azlıyor.
Semptomlar
Prostat kanserinin özellikle ilk zamanlarda herhangi bir belirtisi olmayabilir.
Bazı genel belirtiler şöyle sıralanabilir;
İdrarın çok az akması
İdrarın birden akıp hemen durması
İdrara başlarken veya biterken acı duyulması
Geceleri aniden şiddetli idrar giderme ihtiyacı duyulması
İdrara çıkamamak
İdrarda veya spermde kan görülmesi
Ereksiyon olurken acı duyulmasi, veya penisten sperm gelirken acı duyulması
Sırtta, kasıklarda ve kalçalarda agrı hissedilmesi bu genelde kanserli hücrelerin prostat bezesi dışına yayılmaya başladıgında olur
Bu semptomlar genelde, iyi huylu, kanser olmayan prostat büyümesi rahatsızlıgında görülür. Bu, erkekler yaşlandıkça bünyede normal bir oluşumdur.
Eger yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı sizde de varsa, vakit geçirmeden bir uzmana başvurmalısınız. Böylece olası bir teşhiste erken müdahele söz konusu olur.

Nasıl Teşhis Edilir?

Prostat kanserinin kesin semptomu bulunmadıgından, teşhis ya sıadan bir rektal kontrolde, veya başka herhangi sıradan bir kontrolde ortaya çıkabilir.
Prostat Spesifik Antijen ismi verilen bir kan testi, kişinin eger şüphesi varsa ona cevap olabilir.
Fakat ne yazık ki, bütün kanser testlerinde oldugu gibi PSA’da da kesin ve net sonuçlar çıkmayabilir. Eger PSA degeri normal ölçülerde bile çıksa, prostat kanseri olma riski vardır.
Eger biraz üst deger çıksa, yine prostat kanseri olmama şansı vardır. Çok anormal çıkan test sonuçlarında ise, çok pahalı ve gereksiz olabilecek ekstra çalışmalar yapılmaktadır.
Bu yüzden birçok uzman PSA testini onaylamamaktadır.
Eger semptomlardan biri veya teslerden biri kanser olabileceginize dair sonuçlar veriyorsa, ek olarak yapılması gereken bazı testler vardır.
Prostata bakmak için yapılan Trans Rektal Ultrason testi.İnsan kulagının işitemeyecegi kadar yüksek frekanslı ses dalgalarından yararlanılarak, pron adı verilen parçalarla, iç organların görünütüsünü ekrana taşımaya yarar.
Sistoskopi: Üretra ve mesanenin soğuk ışık kaynağı bağlanmış bir kamera yoluyla görüntülenmesi için yapılan işlem.
Rektal biyopsi Rektumun içinden geçen bir igne ile prostattan bir parça doku alınması ve bunun incelenmesi. Kanser teşhisinin kesin koyulması için emin olmanın tek yoludur.
Eger biyopsi sonucunda kanserli hücreler tespit edilirse, sonrasında birkaç test daha gerekecektir. Bilgisayarlı tomografi, MR gibi testler, kanserli hücrelerin nerelere ve ne kadar yayıldıgını göstermektedir.

Prostat büyümesi

Prostat bezi. idrar torbasının boynu ile idrar yolu başlangıcını çevreleyen ceviz büyüklüğünde bir guddedir. Yalnız erkeklerde bulunur. prostat bezi. 50 yaşını geçen erkeklerde büyümeye başlayıp. rahatsızlık verebilir. Hastalığın belirtileri gecenin son kısmında idrara kalkmak. gündüzleri sık sık idrar yapmak. idrar yapmakta zorluk. idrarın yavaş yavaş akması. idrarın başında veya sonunda bir damla kan şeklinde görülür. Kesin tedavi ameliyatla gerçekleşir.

Prostat iltihabı

Vücudun herhangi bir yerindeki iltihabın. kan dolaşımı aracılığı ile prostat bezine gelip yerleşmesi sonucu ortaya çıkar. Hastada titreme. halsizlik. ateş. sırt ve bacak ağrıları görülür. Hasta. İdrarını ve büyük abdestini yapmakta güçlük çeker. Tedavi sırasında en az 10 gün yatak istirahati şarttır.

Prostat kanseri
prostat bezinin genişleyip. büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastanın karın bölgesinin alt kısımlarında ve bacak aralarında ağrı vardır. Bazen sırtta ve kollarda da ağrı hissedilir. Doktor tedavisi gerekir.
Prostatit
Prostat iltihabı.
İdrar tutukluğu
Mesane (idrar torbası) dolu olduğu halde idrar yapılamaz. Karnın alt bölgesi gerginleşmiştir. Bastırılınca ağrı hissedilir. Tıp dilinde akut retansiyon adı verilen bu durumun nedenleri çeşitlidir. Örneğin. böbreklerde taş. prostat büyümesi. idrar yollarının doğuştan kusurlu olması. fazla miktarda alkol içmek. mesane felci. belsoğukluğu. sinir hastalıkları veya üşütmek idrar tutukluğuna neden olabilir. İlk tedbir olarak hastanın karnına içinde sıcak su olan bir şişe konur. Sıcak su ile banyo yapılırken. idrar çıkarmaya çalışılır.

İdrar yollarında yanma
İdrar yollarında veya idrar yaparken yanma çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Belsoğukluğu. ülser. mesane iltihabı. prostat iltihabı. mesane uru. yumurtalık iltihabı. apandisit düşünülebilir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce. hastalığı doğuran nedeni tespit etmek gerekir. Tedavi. hastalığı doğuran nedene göre yapılır.

Kan işemek

Tıp dilinde hematüri adı verilen bu durum. önemli bir hastalığın işareti olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bir doktora başvurmak gerekir. İdrarda kan görülmesi; idraryolu iltihabı. prostat iltihabı. mesane taşı. böbrek kanaması. böbrekte taş veya kum. kan hastalıkları veya bir başka hastalığın belirtisi olabilir. Ayrıca bazı ilaçlar ve gıdalar da idrarda kan görülmesine neden olabilir. Örneğin çilek. domates. ıspanak veya ağrı kesici ilaçlar kan işemeye neden olabilir.
Sık sık idrara gitme

Günde 4 veya 6 kez idrara gitmek normal sayılır. Bu sayı. içilen su miktarına göre değişir. Toplam idrar miktarı. 8 su bardağı kadardır. Bu miktarda ve idrara gitme sayısında fazlalık olduğu zaman gençlerde şeker hastalığı. ihtiyarlarda böbrek hastalığı veya prostat büyümesi düşünülebilir.

Üremi
Karaciğerde meydana gelip. kan vasıtasıyla böbreklere taşınan ve idrarla dışarı atılan zararlı maddelere üre denir. Ürenin. idrarla dışarıya atılmayıp. vücutta kalmasından meydana gelen hastalığa da üremi denir. Nedeni. böbrek hastalıkları ve prostat büyümesidir. Hastada devamlı baş ağrısı. görme bulanıklığı. hıçkırık. gündüzleri uyuma ihtiyacı ve geceleri de uykusuzluk görülür. Vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ayrıca tedaviye yardımcı omak amacıyla hastanın üşütmemesi. yorulmaması. düzenli beslenmesi. sigara veya alkolü bırakması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder