17 Aralık 2010 Cuma

KEMİK ERİMESİ

Osteoporoz, kemik kütlesinin azalmasıdır. Özellikle kadınlarda menopozdan sonra görülür. Bunun nedeni menopozdan sonra kadınlık hormonunun azalmasıdır.
Kemik erimesi, başlangıçta hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak ilerlediği zaman, bel ve sırt ağrıları, kamburlaşma görülür.
Kemik erimesinin en önemli sonucu, en ufak bir darbede kırıkların görülmesidir. Osteoporoz sonucu kırılan kemiklerin kaynaması da güç olur. Bazen bu kırıklar yaşamsal tehlikeye yol açabilir.
Kemik erimeniz olup olmadığını anlamak için, bir doktorun önerisi ile “Kemik Dansitometrisi” denilen ölçümü yaptırmanız gerekmektedir.
Kemik erimesi en sık kimlerde görülür
Üçten fazla doğum yapanlar
Süt, yoğurt, peynir gibi besinleri az tüketenler
Açık renk göz, ten ve saçı olanlar
Ufak tefek ince yapılı kadınlar
Ailesinde kemik erimesi olan kimse bulunanlar
Çok fazla kahve ve kolalı içecek tüketenler
Hareketsiz bir yaşam sürenler
Sigara ve alkol kullananlar
Kırmızı eti fazla tüketenler 
Belirtileri
Bel ve sırt ağrısı
Boyda kısalma, omurgada kırık
Sırtta kaburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma
El bileğinde kırık
Kaburga kırıkları
Kalça kemiğinde kırık
Hastalığın önüne geçmek için bol sebze ve süt ürünleri tüketilmesi gereklidir.Peynir, lor, yoğurt, süt ve bol sebze sofradan eksik edilmemelidir. Günde 15-20 dakika mutlak surette güneşte kalınmalı ve egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz günde en azından yarım saat tempolu yürüyüş şeklinde olabilir.
Osteoporozda tanı kemik mineral yoğunluğu ölçümü ile konur. Osteoporozun tipini belirlemek için bununla birlikte kan biyokimya değerleri araştırılmalıdır.
Erken tanı konması son derece önemlidir !!!
Tedavide
1.Yaşam tarzında değişiklikler yaparak düşmeyi azaltacak önlemler almak,
2.Doktorunuzca önerilen egzersiz programlarını uygulamaya çalışmak,
3.Beslenme şeklinizi önerilen şekilde düzenlemek,
4.İlaçlarınızı düzenli kullanmak ve yine düzenli doktor kontrolüne gitmek,
5.Osteoporozun önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu bilmek gerekmektedir.
Osteoporoz hangi kemikleri etkiler?
Osteoporoz en sık vücudun yükünü taşıyan ve trabeküler yapıda olan omurları etkiler. Tüm osteoporoz olgularının %47'si omurlarda, %20'si kalçada (uyluk kemiğinin baş kısmında), %13'ü bileklerde ve %20'si diğer kemiklerde görülür.
Bunun sonucunda özellikle ileri yaşlarda omurlardaki çökme kırıklarına bağlı olarak boyda kısalma olabileceği gibi (bir kadının ileri yaşlarda boyu 15-20 cm'ye kadar kısalabilir!), hafif düşmeler sonucunda ya da kendiliğinden, başta kalçada olmak üzere diğer kemiklerde hayatı tehdid eden kırıklar meydana gelebilir.
Erkeklerde Kemik Erimesi
Birçok kişi kemik erimesinin menapoz sonrası kemik zayıflaması şeklinde ortaya çıkan kadın hastalığı olduğunu düşünür.Oysa kadınlara göre daha geç başlasa da milyonlarca erkekte de kemik erimesi görülmektedir.
Tıpta osteoporoz ismiyle bilinen kemik erimesi hastalığı kemiklerin yoğunluğunun azalarak kırılgan hale gelmelerine ve kemik kalitesinin azalmasına neden olur.
Kemik erimesini teşhis etmenin en iyi yolu ise kemikteki mineral yoğunluğunun radyolojik olarak ölçülmesidir.Bu ölçüm sonucunda ortaya çıkan  hafif mineral azalmasına osteopeni denir;mineral seviyesindeki ciddi azalma ise kemik erimesini (Osteoporoz) gösterir.
Kemik erimesinin en büyük riski omurga ve kalçada ortaya çıkan kırıklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder